Stage van Sanne in Australie
Vijf maanden stage in Brisbane...
Al heel lang wist ik dat ik in het buitenland wilde afstuderen. Daarom kwam het stageprogramma van Travel Active in Australië voor mij precies op tijd. Al ver voor mijn vertrek schreef ik me in, en kreeg uiteindelijk een opdracht aangeboden bij “the Department of Primary Industries and Fisheries” (DPI) in Brisbane. De opdracht was om bij DPI een systeem op te zetten dat hun kennis en uitvindingen beter zou beschermen door bijvoorbeeld patenten. Het project liep van januari tot en met juni 2004. Ik koos er bewust voor om in een gastgezin te gaan, om zo het leven in Australië op alle mogelijke manieren mee te maken.
Het was niet moeilijk om me aan te passen aan de Australische levensstijl. Iedereen was altijd bereid om mij te helpen, en ik mocht ook bij iedereen op het werk binnenlopen met vragen. Mijn opdracht voerde ik uit voor 2 managers, en iedere week hadden we overleg. Ze gaven mij de vrijheid om mijn eigen werktijd in te delen, dus wilde ik een lang weekend weg, dan was dat geen probleem. Zeker toen het einde in zicht kwam en duidelijk werd dat het project gemakkelijk binnen de tijd afgerond kon worden, vonden ze het juist leuk als ik een paar dagen vrij nam om nog een paar mooie plaatsen te ontdekken. In het gastgezin ging het al even gemakkelijk. Mijn gezin bestond uit een echtpaar en een hele lieve hond. Na 1 maand kwam daar nog een Japanse studente bij, en samen hebben we veel leuke dingen ondernomen.
Zo zijn we naar “Australia Zoo” geweest, de dierentuin van Steve Irwin, naar Tangalooma Wild Dolphin Resort en hebben we vaak de leuke markt in “Eagle street” in Brisbane bezocht. Mijn gastgezin was heel open, en ze vroegen ook vaak of ik ergens mee naar toe wilde. Wanneer kennissen en vrienden langskwamen voor een barbecue, werden we altijd gelijk voorgesteld als deel van het gezin. Vooral de nichtjes van mijn hostmoeder vonden die buitenlandse studentes heel interessant, en kwamen altijd even langs om een paar vragen te stellen: Waar ligt Nederland? Is het daar koud? Waarom ben je hier? Hoe oud ben je? Etc.
Toen het einde van mijn 5 maanden in Australië kwam, hadden mijn collega’s een afscheidsfeestje voorbereid, met veel taart! Als aandenken kreeg ik een aantal fotoboeken van Australië, om nog eens de mooiste plekjes van Australië te kunnen zien. Ook bij mijn gastgezin was er een feestje waarbij we cadeautjes uitgewisseld hebben en nog snel een paar mooie foto’s van ons samen hebben gemaakt.
Het was niet makkelijk om na zo’n mooie tijd weer naar Nederland te gaan. Het weer viel erg tegen, en ook de mensen zijn niet allemaal zo vriendelijk als in Brisbane. Dat was wel wennen. Gelukkig was er snel reden voor een feestje. Begin juli heb ik mijn afstudeerscriptie verdedigd, en ben afgestudeerd. Voor het feit dat ik in het buitenland mijn project gedaan had, kreeg ik een bonuspunt.
En toen begon de voorbereiding alweer op het volgende buitenlandavontuur. Ik studeer nu voor 1 jaar in Duitsland, een MBA in Global Management, waarbij mijn ervaringen in Australië heel waardevol zijn.
Ik denk nog regelmatig terug aan Australië, waar ik goede vrienden gemaakt heb en heel veel plezier beleeft heb. Het was een ervaring om nooit te vergeten, en ik ga zeker nog een paar keer terug om ook andere delen van Australië te leren kennen!
Sanne Hoogendorp